Üveg


A XXI. század építészetének meghatározó építõanyaga az üveg. Napjainkban komoly érdeklõdés mutatkozik az alacsony hõátbocsátási tényezõvel rendelkezõ üvegszerkezetek iránt, mely kedvezõ értékei miatt lassan kiszorítják a normál hõszigetelõ üvegszerkezeteket a piacról, valamint a napvédelem, zajvédelem mellett a vagyon és tűzvédelmi szempontok is elõtérbe kerületek.

A növekvõ követelményeket lágybevonatok, gáztöltések, többrétegű üvegek, valamint laminált biztonsági üvegek alkalmazásával elégítjük ki. A modern technológiáknak köszönhetõen az üveg alkalmazási területei is egyre bõvülnek. A hõszigetelõ üveg gyártásánál rendkívül széles termékkínálat áll rendelkezésre, a normál üvegszerkezetektõl egészen a legmodernebb többfunkciós üvegszerkezetekig. Kínálatunkban fellelhetõ szinte az összes rendelkezésre álló üvegtípus mellyel minden igényt ki tudunk elégíteni.

Hőszigetelő üveg


Általában két üveglapból áll. A két üveglap között alumínium távtartó léc határozza meg az üveg összvastagságát, ami minden esetben töltve van páraszűrõ anyaggal. Az elsõdleges szigetelést biztosító butil-anyag rögzít az üveglapokat a távtartó kerethez, majd az így elõállított szerkezetet kétkomponensű (Poliszulfid) tömítõ anyaggal szigeteljük. Ezzel a technológiával készült hõszigetelõ üveg egy hermetikusan lezárt teret hoz létre az üveglapok között. A különbözõ üveg kombinációk határozzák meg, hogy a hõszigetelõ üveg szerkezet milyen célra szolgáljon. A két legsűrűbben használt üveg a hõszigetelõ üvegek gyártásánál a normál Float üveg és a lágyfémbevonattal rendelkezõ LowE üveg.

Float üveg


A float üveg úsztatással készül, teljesen víztiszta és felülete maximálisan sík. A float üveg edzhetõ, hajlítható, laminálható.

Felhasználás:
Hõszigetelõ üvegek, ablakok, üvegházak készítésére, valamint megmunkálva számtalan felhasználási területen is alkalmazható.

A Low-e üveg valójában egy normál float üvegbõl készül úgy, hogy az egyik oldalára elektromágneses úton fém oxid réteget hordanak fel. A bevonattól színe a float üvegéhez képest csak kis mértékben változik. A bevonattal ellátott oldal a hõszigetelõ szerkezetben az üvegtáblák közötti légrés felé néz. Az így készült üvegnél a fény és napsugárzás akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad. Hõszigetelt üvegként gázzal töltve még fokozható a hõátbocsátási tényezõje. A Low-e üveggel kombinált fokozottan hõszigetelõ üveg argon gáztöltéssel eléri az 1,1 Ug értéket a hagyományos 2,8 Ug értékű 4Fl-16-4Fl  hõszigetelõ üveggel szemben.

Hõvédelem:
A korszerű építészet elvárásnak megfelelõen gyártunk 2-3 rétegű üvegszerkezeteket. A kétrétegű fokozottan hõszigetelõ üvegnél egy normál float üveg és egy lágyfémbevonatos LowE üvegbõl készül. A háromrétegű hõszigetelõ üveg gyártásánál az elsõ és harmadik üvegtábla lágyfémbevonatos LowE üveg a középsõ pedig normál float üveg. Az így elérhetõ 1,4 - 0,4 W/m2 közötti Ug érték messze felülmúlja a hagyományos két rétegű üvegszerkezetek értékeit és a modern építõanyagoknál is jobban teljesít. Igény szerint az üvegszerkezeteket argongázzal töltjük.

Napvédelem:
A napvédõ üveg olyan hõszigetelõ üveg, melynek egyik összetevõje egy speciális fémbevonattal ellátott üveg, mely a nap, és a nap sugárzó energiájának egy részét visszaveri a külsõ tér felé.
A modern lágyfémbevonatos üvegek már nem szabnak határt a beáramló fénynek, de ellenben gátat szabnak a mögöttes felületek túlzott felmelegedésének. Ezen üvegek színben, színárnyalatban és funkcionalitásban állnak az egyéni elképzelések elé.

Hangszigetelés:
A hangszigetelt, kétrétegű üvegszerkezet üvegalkotói különbözõ vastagságúak, az üvegek közötti tér (légrés) gázzal van megtöltve. A műgyantával ragasztott hangszigetelt üvegek biztonsági üvegként is funkcionálnak.
A Standard szerkezetek hanggátlása (4Fl-16-4Fl) 32dB, amely fokozható különbözõ üvegösszetételekben 53dB -ig.
A modern élet velejárója a magas hangterhelés. Ezek enyhítésére kínálunk megoldást különbözõ felépítésű és rendeltetésű hangszigetelõ üvegszerkezetekkel.


Biztonsági üvegszerkezetek


A ragasztott biztonsági üvegek az aktív és passzív védelmet szolgálják. Szerkezeti felépítésük szerint két vagy több üvegtábla közé rugalmas, különbözõ vastagságú PVB fólia kerül laminálási eljárással.
Tulajdonsága, ha az üveg sérül a törött részek a fóliára ragadva csökkentik a sérülés lehetõségét és vagyonvédelmi eszközként nehezítik a betörést.
Felhasználási területük nyílászárókba, kirakatokba, tetõszerkezetekbe, illetve ahol fokozottan fennáll az üvegek sérülésének veszélye.
Fokozott biztonsági, többrétegű ragasztott üvegszerkezetek:

    * Dobásálló üvegek (A osztályú üvegek)
       Alkalmazási területek: lakóházak, üzlethelységek, alumínium portálok

    * Ütésálló üvegek (B osztályú üvegek)
       Alkalmazási területek: pénzintézetek, ékszerüzeltek

    * Golyóálló üvegek (C osztályú üvegek)
       Alkalmazási területek: pénztárak, pénzváltók

Edzett biztonsági üvegek


Az üveg fizikai tulajdonságai egy hõkezelési eljárásnak köszönhetõen megváltoznak, ebbõl keletkezõ elõnyei a megnövelt ütésállóság, nyomás, nyírás, csavarodás és a hõmérsékletváltozásokkal szembeni nagyobb ellenállóság. Az edzett üveg törés estén apró darabokra hullik szét, melyek gyakorlatilag nem jelentenek balesetveszélyt. Felhasználása ajánlott kültéren és beltérben, üvegtetõknél, ablakok, térelválasztók, valamint keret nélküli üvegszerkezetek gyártásánál.

Tűz- és hõ- hõvédelem:
G és F típusú üvegek különböztetünk meg ebben a kategóriában, melyek fokozatuktól függõen tűzálló és tűzgátló üvegek.

Parapet üvegek:

Színezett edzett üvegek elsõsorban a külsõ homlokzatra készülnek, de a belsõ építészetben is teret nyertek már maguknak, a széles színválasztéknak köszönhetõen.

Katedrál, savmart üvegek:

fõ tulajdonságuk az átláthatatlanság, emellett nagymértékben fényáteresztõek is, felhasználási területük a bejárati ajtóktól a fürdõszoba ablakokig, belsõ nyílászárókba, térelválasztókba és olyan helyekre ahol nem kívánatos az átlátszóság, de viszont a fényáteresztés fontos.
 

© 2018 Épkergép Kft

Nyílászárók, üvegek, portálok - Nivoglas kezdőlap | Nyílászárók kétrétegű hőszigetelő üveggel: Alu-fa nyílászárók | Hosszú élettartamú alumínium nyílászárók Hartmann profilrendszerrel: nyílászárók | Hőszigetelő üveg, float üveg, edzett biztonsági üvegek: Üveg | Télikert üvegtető, teraszfedés, medencefedés, előtető: üvegtető kínálatunk | Bejárati, beltéri és üzleti portálok hőhidas és hőhídmentes kivitelben: Portálok | Fűtetlen és fűtött télikertek, lakótér-télikertek kialakítása: télikert